Translate

Domuz Gribi Nedir ? Domuz Gribinden Korunmanın Yolları Nelerdir?


    Şu günlerde en çok adını duyduğumuz kelimelerden biri domuz gribi veya H1N1 virüsü. Herkesi tedirgin eden bu hastalık nedir, nasıl korunulur, kimler için tehlikelidir ?


    Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün neden olduğu bu hastalık ilk olarak ABD ve Meksika'da görülmüştür. İnsandan insana teneffüs ve temas yolu ile bulaşan H1N1 virüsü hastalık belirtilerinden 1 gün önce ve 7 gün sonrasına kadar bulaşıcı özellik göstermektedir. Cansız varlıklar üzerinde H1N1 virüsünün yaşama süresi 2 ila 8 saat arasında ortam sıcaklığına göre değişmektedir. Daha çok temas yolu ile ortak kullanılan araç gereçler, oyuncaklar, toplu taşıma araçları, merdiven trabzanları virüsün bulaşmasına neden olan başlıca yerlerdir.

   Domuz gribi 6 yaş altı küçük çocuk ve bebeklerde, kronik hastalıkları olan kişilerde, 65 yaş üstü yaşlılarda ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde yakalanma riski düşüktür, yakalanmaları durumunda da kolay atlatabilmektedirler.

    Domuz giribine yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. En başka kişisel hijene dikkat etmek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Bundan sonra alınacak önlemler arasında toplu kullanılan araç gereçlerden , kalabalık ortamlardan uzak durmak gelir. Örneğin çocuklarınıza okulda merdivenlerden inip çıkarken merdiven trabzanlarına dokunmamaları gerektiğini anlatabilirsiniz. Toplu kullanılan tuvaletler mümkün olduğunca kullanılmamalı, kullanılması halinde ise eller daha dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Yanınızda kolonya bulundurup elleri kolonya ile silmek de H1N1 virüsünden korunmanız için bir tedbirdir. Hastane gibi virüsün olma ihtimali yüksek alanlara girerken maske kullanılması gerekir.  Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için zencefil, nar gibi bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketilmelidir.

    Domuz giribinin belirtileri nelerdir ? Korkulu rüya domuz gribinin başlıca belirtileri ateş, baş ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısıdır. Bunlarda birlikte bulantı ve ishal de görülebilir. Eğer düşmeyen ateşiniz varsa, halsiz ve ağrılarınız varsa, domuz gribinden şüpheleniyorsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. Domuz gribi olup olmadığınız ise PCR yöntemi ile tespit edilecektir.

    Dikkat edilmesi durumunda bulaşma ihtimali azalan domuz gribinden korunmak bir nevi kişinin hijyenine ve dikkatine bağlıdır.


Yasal Uyarı : Sitemizde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Uzmanına danışmadan uygulanması tavsiye edilmez. Bilgilerin uygulanması halinde çıkabilecek sorunlardan dolayı sitemiz sorumluluk kabul etmemektedir!