Güncel kampanyalar, pratik bilgiler, alternatif tıp, yararlı bilgiler, sağlık, diyet ve daha bir çok şey.
Translate
Doğum Lekesi, Çeşitleri ve Tehlikeleri Hakkında Bilmediklerimiz.
Doğum lekeleri ciltte görülen renk değişiklikleri olarak tanımlanmaktadır. Adında da anlaşılacağı üzere doğum lekesi yeni doğan bebeklerde görülen bir durumdur. Doğum lekeleri çeşitlerine göre tehlikeli ve tehlikesiz olabilmektedir. Cinsi ne olursa olsun doğum lekelerine mutlaka tanı konulmalı ve takip altına alınmalıdır.
Yeni doğan bebeklerin cildinde görülen bu lekelerin kimileri çok belirgin iken kimileri de zor görünür cinstendir. Doğum lekelerinin çeşitleri : somon lekeleri, hemanjiom lekeleri, porto şarabı, sütlü kahve lekeler, ben ve mongol lekeleri olmak üzere 6 çeşittir.
En zararsız doğum lekeleri somon lekeleridir. Somon lekeleri aynı zamanda melek öpücüğü adı ile de bilinir. Somon lekeleri genellikle geçici lekelerdir ve 18 aya kadar geçer. Somon lekeleri genellikle boyun bölgesinde görülür.
Hemanjiom lekeler takip edilmesi gereken lekelerdendir. Bazı hemanjiom lekeler görme, duyma yetisinin kaybına neden olabilir.Nefes darlığı yapabilir. Genellikle kafa ve boyun bölgesinde olan bu leke çeşidi kız bebeklerde daha çok görünür. Aynı zamanda diğer adı da çilek lekesidir.
Diğer doğum lekesi çeşitlerinden olan porto şarabı en tehlikeli doğum lekesidir. Zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bu lekeler ilk başlarda açık tonlarda iken, ilerleyen zamanlarda koyu tonlara doğru renk değiştirir. Yine kafa ve boyun bölgesinde görülen bu lekelerin etkileri nörolojik olabilir. Bu tür lekesi olan çocuklar mutlaka göz muayenesinden geçmelidirler.
Sütlü kahve cilt lekelerinin diğer lekeler gibi belli bölgeleri yoktur, vücudun tüm yerlerinde görülebilir. Bu lekeler de porto şarabı lekeleri gibi önce açık renk iken, sonraları ise koyulaşır. Vücudunun her hangi bir yerinde 3 veya 4 tane sütlü kahve lekesi olan çocukların mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekir. Sütlü kahve lekeleri sinir hastalıklarına , göz bozukluklarına ve kemik yapısında hasara neden olabilir.
Son olarak doğum lekelerinin sonuncusu olan benler genellikle zararsız lekelerdir. Vücudun har yerinde görülebilir. Ancak büyüyen ve renk değiştiren benlere dikkat edilmelidir.
Cinsi ne olursa olsun tüm doğum lekeleri mutlaka doktora gösterilmeli ve cinsine göre kontrol elden bırakılmamalıdır.