Translate

Doğum Borçlanması Nedir ? Şartları Nelerdir ?


    Günümüz koşullarında bir çok bayan çalışma hayatının içindedir. Bayanların çalışma hayatının içerisinde olmalarının başlıca nedenleri, kendi ekonomik özgürlüklerini elde etmenin yanında, okumuş bayan nüfusunun artışı, bayanların kendilerini verimli hissetme amaçları yer almaktadır. Hem çocuk hem de kariyer yapmak artık çok zor değil. Ancak bir süre ara vermeleri gerekebilir. Çalışan bayanların çalışma hayatlarına ara vermelerinin en temel nedenlerinden biri hamilelik ve bunu takip eden doğumdur. Hatta doğumdan sonra bir çok anne çocuklarına kendi bakabilmek için bir süre iş hayatını askıya alır. Çalışmadıkları bu dönemde sigortalılık durumları da değişmektedir. Bu dönemde sigortasız olmaları durumunda, sonradan doğum borçlanması hangi şartlara göre yapılabilir ?


    Çalışan anne adayları, doğumdan sonra çalışmayıp, sigortalılık halleri devam etmez ise bazı koşulları karşılamak şartı ile bu süreyi borçlandırıp ödenmiş primlerine ekleyebilirler. Şöyle ki eğer anne doğum yaptığı tarihten önce sigortalı ise, sigortalılık tarihinden sonraki 2 çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Doğumdan önceki sigorta prim gününün önemi yoktur. Hatta stajyer girişi dahi yapılmış olması yeterlidir. Her çocuk için 720 gün yani 2 sene borçlanma yapılabilmektedir. En fazla 2 çocuk için borçlanma yapılabilir. 2 çocuk için toplamda 4 senelik borçlanma yapılabilir. Ancak bu 2 çocuk şartı yeni yasa ile 3 çocuğa çıkarılacağı da söylenmektedir.

    Doğum borçlanması için SGK kapsamındaki anneler başvurabiliyor. Bağkur ve devlet memurluğu kapsamındaki annele bu haktan maalesef ki yararlanamamaktadırlar. Sgk lı annelerin doğum borçlanması yapabilmeleri için bir şartta borçlanmaya konu olan çocuklarının hayatta olmalarıdır. Doğum borçlanması ile primlere eklenen günler emeklilik yaşını değiştirmez sadece emeklilik halinde maaşa etki eder.


   


Yasal Uyarı : Sitemizde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Uzmanına danışmadan uygulanması tavsiye edilmez. Bilgilerin uygulanması halinde çıkabilecek sorunlardan dolayı sitemiz sorumluluk kabul etmemektedir!