Translate

Çocukların Becerilerini Geliştirecek Etkinlikler

    Büyümekte olan çocuklarımızın sadece dış görüşleri değişmez. Dış görünüşleri ile birlikte küçük ve büyük motor kasları, dil becerisi, hafıza ve dikkat becerileri de gelişir. Bu becerilerin gelişimi zaten normal süreç içerisinde kendiliğinden olur. Ancak dışarıdan desteklenen çocuklarda bu beceriler çok daha hızlı gelişir ve maksimuma erişir.

     Çocukların gelişimleri yaşlarına göre ana hatları ile aynı iken, kendi yaş grupları arasında bu gelişimler çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Bazı çocuklar bazı gelişimleri önceden kazanırken, bazı çocukların aynı becerileri kazanması bir kaç ay sonraya kalabilir.

    Çocukların becerilerini geliştirebilmek için anne babalara bir çok görev düşer. Evde çocuklarınızla yapacağınız etkinlikler sayesinde hem çocuklarınızla birlikte hoş vakit geçirmiş olacak, hem de çocuklarınızın kişisel becerilerini geliştirmiş olacaksınız.
     Küçük ve büyük motor becerilerinin gelişmesi için neler yapabiliriz ? Mesela küçük boncuk makarnaları çocuğunuzla birlikte renkli renkli boyayıp, kuruyan renkli makarnaları ipe dizmek çocuğunuzun küçük motor gelişimini destekler. Buna benzer bir çok etkinlik türetilebilir.

    Gelelim büyük motor kas gelişimine. Bunun için yapılacak en güzel ev etkinliği uygun bir alana uzatılan ip parçasının üzerinden düz yürümek veya bir sağa bir sola atlayarak yürümek olabilir.

    Kişisel becerilerden dil becerisine faydası olacak etkinlik ise bol bol çocuğunuzla birlikte şarkılar söyleyebilirsiniz. Tekerlemelerde çocukların ilgisini çekecektir. Ayrıca bu etkinliği ayna karşısında yapmak çok daha etkili olacaktır.

    Hafıza ve dikkat becerilerine sıra geldi. Bu iki kişisel beceriyi bir arada incelemek mümkündür. Hafıza ve dikkat becerisini artırmak için yapılacak en güzel aile etkinliği bence kart oyunudur. Oyunu basitçe evde hazırlamak mümkündür. 5 cm ' e 10 cm ebatlarında renkli karton ile 10 adet karton keselim. Bu kartları hazırlarken çocuğunuza kestirirseniz çocuğunuzun küçük motor gelişimine de faydamız olur.  Hazırladığımız bu kartlara 5 adet değişik rakam, nesne, hayvan figürleri çizelim. Çizmek istemezseniz hazır çıkartmalar kullanabilirsiniz. Daha sonra diğer 5 karta da hazırladığımız kartların aynısından birer tane daha yapalım. Yani her karttan 2 'şer tane olacak. Burada dikkat edilecek tek şey hazırlanan kart çiftlerinin bir birinin aynısı olması gerekir. ( dizayn, renk, yerleştirme yerleri gibi )  Sonra bu kartları karıştırarak tersini çevirelim ve eşini bulma oyunu oynayalım. Bu sayede çocuğunuzun dikkatini ve hafızasını geliştirmiş oluruz.
    Bu etkinliği okuma yazma öğrenmeye çalışan çocuklarımız içinde yapabiliriz. Yalnız kartlara gördükleri harfleri ve heceleri yazmamız gerekiyor. Ayrıca bu hecelerden anlamlı kelimelerde türeterek oyunu bir adım daha ilerletebiliriz.
    Kişisel becerilerini geliştirmek için çocuklarımızın bize ihtiyaçları var.



Yarınlarımız olan çocuklarımıza gerekli ilgi ve alakayı göstermeniz dileğiyle :)
Yasal Uyarı : Sitemizde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Uzmanına danışmadan uygulanması tavsiye edilmez. Bilgilerin uygulanması halinde çıkabilecek sorunlardan dolayı sitemiz sorumluluk kabul etmemektedir!